Acupunctuur

Wat is acupunctuur?


Acupunctuur is een samenstelling van de Latijnse woorden acus (scherp) en puncteren (doorboren). Deze volwaardige geneeswijze, waarvan de grondslag meer dan 2000 jaar geleden in China werd gelegd, legt vooral de nadruk op de totale mens, het is dus een holistische geneeswijze. In tegenstelling tot de Westerse geneeskunde waar men ziekten eerder symptomatisch benadert.


Acupunctuur, als onderdeel van de Traditioneel Chinese Geneeskunde (TCG), evalueert de mens en zijn gezondheidstoestand energetisch of functioneel. Onze energie loopt binnen het menselijke lichaam in een netwerk van energiebanen, meridianen genoemd, waarin alle energie zich evenwichtig en harmonieus beweegt. Wanneer deze energie uit balans is gebracht, ontstaan er wanverhoudingen die op hun beurt aanleiding geven tot pijn en/of ziekte.

Door het aanprikken van acupunctuurpunten, gelegen op welbepaalde plaatsen van een meridiaan, kan de acupuncturist invloed uitoefenen op de circulatie en de balans van energie, om zodoende het energetisch evenwicht te herstellen.

Het inbrengen van de naald voelt men nauwelijks: wanneer de naald op de juiste diepte zit past de acupuncturist een bepaalde naaldtechniek toe, wat een moeilijk te omschrijven sensatie geeft : een gevoel van zwaarte, warmte of uitstraling treedt op ter hoogte van het aangeprikte acupunctuurpunt of in het verloop van de aangeprikte meridiaan. Deze sensatie, door de Chinezen de "de qi" genoemd, is noodzakelijk om invloed uit te oefenen op een acupunctuurpunt.

Welke technieken worden er gebruikt?


1. Naalden
Het plaatsen van naalden is de meest gekende techniek. De acupuncturist maakt een keuze uit de meer dan 1000 punten, die elk hun eigen functie hebben bij het herstel van verstoorde energie. Fijne naalden worden ingebracht met de bedoeling de energetische doorstroming te verbeteren, zodat het Yin-Yang evenwicht zich kan herstellen. Om dit effect te bereiken zal de acupuncturist de naald lichtjes bewegen waardoor het lichaam een naaldsensatie kan krijgen (de Chinezen noemen dit Deqi ).

2. Cupping
Deze behandelingstechniek creëert een vacuüm met behulp van glazen bollen. Cupping is o.a. doeltreffend bij nek-, schouder- en rugklachten.

3. Moxeren
Techniek waarbij het kruid moxa (Artemesia Vulgaris) gebruikt wordt om ingebrachte naalden te verwarmen. Kan ook rechtstreeks op lichaamspunten toegepast worden.

4. Kruidentherapie
Het gebruik van kruiden ondersteunt het genezingsproces en is vaak zeer nuttig bij zogenaamde "energetische tekorten".

5. Tuina
Deze energetische massagetechniek levert o.a. bij kinderen goede resultaten op.

6.Voedingsadvies
Een uitgebalanceerd voedingspatroon is zeer belangrijk voor het ondersteunen of ontlasten van bepaalde organen. Met relatief weinig moeite kan er zo actief aan het genezingsproces meegewerkt worden.


Waarvoor kan acupunctuur dienen?


In 1979 richtte de Wereldgezondheids Organisatie (WHO) een internationaal seminarie in, gewijd aan de Traditionele Chinese Geneeskunde.
Eén van de resultaten hiervan was een protocol betreffende welke aandoeningen in aanmerking komen voor een behandeling met acupunctuur :

1. Orthopedische klachten & sportletsels

2. whiplash

3. verkoudheid, sinusitis en hooikoorts

4. infectieziekten : zona , windpokken , …

5. constipatie , diarree , hik en indigestie

6. hoofdpijn & migraine

7. chronisch vermoeidheidssyndroom

8. acute conjunctivitis ( ontsteking van het oogbindvlies )

9. carpaal tunnel syndroom

10. nekpijn en pijn in de armen met tintelingen

11. facialisparalyse (verlamming van de gelaatsspieren) en trigeminusneuralgie

12. gevolgen van CVA

13. stoppen met roken

14. ziekte van Ménière , oorsuizingen

15. frozen shoulder

16. lage rugpijn , hernia , ischialgie , …

17. tenniselleboog , achillespeesontsteking

18. zwaarlijvigheid , vermageren

19. verhogen van de weerstand (immuniteit)

20. gynaecologische klachten : buikpijn of hoofdpijn bij menstruatie , menopauze klachten , onregelmatige menstruatie , …

21. klachten bij zwangerschap , stuitligging , …

22. kinderen : oorontstekingen , bedplassen , verkoudheid , buikpijn , slechts slapen ,….