Myopunctuur

Wat is myopunctuur?


Een behandeling myopunctuur is gebaseerd op oude oosterse geneeswijzen , maar geperfectioneerd door middel van westerse neuro-fysiologische principes en aangepast aan een driedimensionaal anatomisch model.

Bij een behandeling myopunctuur wordt een “needle injector” gebruikt naar Japans model. Opmerkelijk bij deze pijnpunten is dat deze zich niet altijd bevinden waar de pijnen zich bevinden. Zo kan bijvoorbeeld een pijn bij een tenniselleboog veroorzaakt worden door een borstspier of een schouderbladspier. Wat een verklaring geeft aan het feit dat lokale infiltraties (cortisone door de Dokter) of lokale therapie (kinesitherapie) niet reageren op de pijnlijke plaats. De oorzaak van de pijn moet ergens anders gezocht worden.

1. Het is een modern diagnostisch en therapeutisch systeem voor het behandelen van chronische pijnen in het musculoskeletale systeem , met andere woorden pijnen van spieren en wervelkolom.

2. Bij een behandeling “Myopunctuur” gaat men de gewone naalden uit de klassieke Chinese acupunctuur inbrengen op een Japanese manier , dit met een “needle injector”. Dit om zeer exact te werk kunnen gaan en om op de juiste diepte te kunnen komen om de structuren ter hoogte van bewegings-en zenuwsysteem te kunnen stimuleren.

3. “Myopunctuur” stelt de behandeling van verschillende en ongerelateerde pathologische condities in een ander daglicht. Ziektes zoals frozen shoulder , carpaal tunnel syndroom , migraine , lage rugpijn , trigeminusneuralgie , etc… hebben allemaal dezelfde neuropathologische etiologie.

4. “Myopunctuur” veronderstelt dat chronische pijnen in het musculoskeletale systeem geen oorzaak vinden in de beschadigde weefsels , maar wel dat de degeneratieve veranderingen ter hoogte van de wervels compressie veroorzaakt van de spinale wortels van de bezenuwing , gevolgd door een supergevoeligheid van het perifere zenuwsysteem dat de neuropathologische pijnen geeft.

5. De biologisch weefsels die worden behandelt door “Myopunctuur” zijn de supergevoelige en pijnlijke spieren , die verkort zijn. Er wordt geprikt in de pijnpunten van die spieren , wat zorgt voor een depolarisatie en elongatie van de spieren. Op deze manier zullen de omliggende structuren ontspannen en meer ruimte geven aan de zenuwwortel in het intervertebrale foramen en indirect de bio-elektrische communicatie verbeteren tussen hersenen en spieren.

6. Door het gebruik van de Japanese “needle injector” kunnen we zeer diep en efficiënt te werk gaan en zo alle structuren gaan aanpakken , welke ONMOGELIJK alleen met een manipulatie kunnen worden opgelost ! Deze mini-invasieve methode zorgt voor een des te grotere genezing van vele problemen zonder negatieve effecten in vergelijking met operaties : littekenweefsel , risico op infecties , lange revalidatieperiode , blijvende pijnen en psychologische stress.

Uit wat bestaat myopunctuur?


1. Myopunctuur bestaat uit het aanprikken van het periost en de spieren door gebruik te maken van naalden. De methode is gebaseerd op Japanese Acupunctuur en de methode van Travell & Simons.

2. Myopunctuur bestaat uit aanprikken van dieper gelegen structuren zoals de wervels. Deze methode is gebaseerd op ervaringen van de Chinese Dokter Hua Tuo. Het prikken van 9 naalden gecombineerd met electrische stroom , laser of warmte.


3. Myopunctuur heeft ook enkele zaken ontleend bij de Chinese anaesthesie. Het aanprikken van 2 tot 4 naalden gecombineerd met zeer sterke electrische stimulatie op speciale punten op de belangrijkste meridianen.
Deze methode is nog recent bijgewerkt door een groep van Chinese Dokters van het Hebei Onderzoek Center. In China wordt nog op verschillende plaatsen de anaesthesie gedaan met accupunctuur.


4. Bio-acupunctuur bestaat uit het inspuiten van verschillende bio-actieve bestanddelen zoals homeopathische producten , lokale anaesthetica , vitaminen, …. Dit ter hoogte van de aangedane paravertebrale en perifere structuren en in bepaalde ooracupunctuurpunten. Wel een wezenlijk verschil met mesotherapie (infiltratie in het mesoderm) , want hier gebeurt de infiltratie in de diepste structuren van het bewegingssysteem en zo ook effectief. 


Welk zijn de indicaties voor myopunctuur?


1. chronische nek- en rugklachten

2. whiplash

3. sportletsels : kniepeesontsteking , achillespeesontsteking , shin splints of beenvliesontsteking , kuitkrampen , verrekkingen en spierscheurtjes , tenniselleboog en golferelleboog , schouderproblemen , …