Sportrevalidatie

Sportrevalidatie

SPORTLETSELS

Osteopathie is vandaag niet meer weg te denken uit het therapeutische arsenaal waaruit patiënten/sporters kunnen putten.

Osteopathie is een alternatieve geneeswijze die erop toeziet dat de 3 systemen : het bewegingsapparaat (benen, spieren en gewrichten), de organen (bloedvaten en lymfestelsel) en de schedel & wervelkanaal in evenwicht blijven.


Er is een voortdurende wisselwerking tussen de bewegingen van de 3 systemen. Wanneer de beweeglijkheid van 1 van deze systemen vermindert kan dit een gevolg geven naar verzuring en vervuiling van de weefsels = ontsteking , die je dan kunt zien als een heftige poging van het lichaam om de schadelijke stoffen kwijt te raken : warmte, zwelling, pijn en functieverlies. Als het lichaam zelf niet in staat is de giftstoffen op te ruimen, zal een osteopaat het lichaam over het dode punt helpen door de weefsels weer in hun beweging te stimuleren. De vloeistofstroom kan vervolgens weer vrij op gang komen en de ontsteking zal verdwijnen. Belangrijk toch om dit even na te laten kijken. Want wat krijgt de patiënt die klaagt over rugpijn of kniepijn, vandaag aangeboden ? Ontstekingsremmers die zijn maag ontregelen, spierontspanners die hem suf maken of, erger nog, cortisone, die botdemineralisatie en vochtretentie veroorzaakt.


Goed, de atleet kan gewoon blijven sporten, maar tegen welke prijs ? Want als een geblesseerde spier, pees of ligament opnieuw belast wordt, verergert de kwaal uiteraard. Als deze ontstekingsremmers gebruikt worden als enige therapie, zijn deze gevaarlijk en zorgen ze er in veel gevallen voor dat het probleem chronisch wordt.


Klachten kunnen ook ontstaan wanneer er blokkades optreden in of tussen systemen. Het lichaam zal zelf altijd proberen om deze blokkades te gaan compenseren tot het niet meer gaat, en dan krijg je ergens pijn.


Vb. 1. een slepende blessure aan lies en dijbeen kan het gevolg zijn van een blokkade van het gewricht heiligbeen – bekken.


Vb. 2 . een knieblessure kan het gevolg zijn van een probleem ter hoogte van bekken en/of rug.


Vb. 3 . een vermoeid gevoel / krampen in de benen kan komen door een blokkade thv. borstwervel 12 en lendewervel 5.


Belangrijk voor de sporter is rekening te houden met het feit dat vanuit de nek / rug de zenuwbanen en bloedvaten vertrekken die respectievelijk armen en benen laten functioneren. Hebt U geen klachten, maar wil U op een verantwoorde en veilige manier sporten, dat kan. Op basis van enkele testen (vb. melkzuurtest) wordt op ieders maat een aangepast schema gemaakt.